Puhdasta vettä kriisitilanteisiin
Puhdas juomavesi on usein meille suomalaisille itsestäänselvyys. Olemme tuudittautuneet siihen, että hyvänmakuista, juomakelpoista talousvettä saadaan vesihanaa kääntämällä. Vesihuoltolaitoksemme tekevät päivittäin merkittävää työtä, että tämä vedensaannin helppous toteutuu arjessamme.
Toisinaan kuitenkin heräämme toisenlaiseen todellisuuteen – talousveden saatavuus tai laatu voi heikentyä esimerkiksi laiterikon, inhimillisen erehdyksen tai luonnonilmiön seurauksena. Vesihuoltolaitoksen tai vesiosuuskunnan tehtäviin kuuluu turvata talousveden saanti ja asukkaiden turvallisuus myös näissä häiriötilanteissa.
Väliaikaista, rajoitettua talousveden jakelua voidaan hoitaa esimerkiksi:
- avaamalla vedennoutopisteitä, joihin vesi johdetaan jakelujärjestelmästä;
- jakamalla vettä säiliöistä (säiliöiden puhtaus varmistettava);
- johtamalla vettä letkuilla paloposteista kiinteistöihin (letkujen puhtaus varmistettava);
- käyttämällä pelastuslaitoksen säiliöauto- ja letkukalustoa (vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia ilman erillisiä toimenpiteitä);
- toteuttamalla tilapäisiä johtoyhteyksiä esimerkiksi verkostoalueelta toiselle;
- käyttämällä ohjelmoidusti (alueittain, ajoittain) verkostoa;
- rakentamalla tilapäisiä johtoyhteyksiä (maanpäällisiä); ja
- jakamalla pakattua vettä (edellyttää etukäteissuunnittelua ja sopimuksia).
Veden jakelu varmistetaan sairaaloille, vanhain- ja hoitokotien vuodeosastoille, vankiloille ja muille erityislaitoksille, joissa asuvien ei voida edellyttää noutavan vettä kiinteistön ulkopuolelta, sekä huoltovarmuuden kannalta tärkeille teollisuus- ja muille laitoksille. (Lähde: Ympäristöopas, Vesihuollon erityistilanteet ja niihin varautuminen)
Siirrettävä varavesisäiliö turvaa vedensaannin
Prosessi- ja vesitekniikka on kehittänyt väliaikaiseen talousveden jakeluun siirrettävän varavesisäiliöratkaisun, joka täyttää talousvedenjakelun edellyttämät puhtausvaatimukset. Varavesisäiliö on rakennettu vaihtolava-alustalla varustettuun kuljetuskonttiin, joten sen siirtäminen onnistuu tavanomaisella kuorma-autokalustolla. Kontti toimii itsenäisesti, eikä se vaadi erillistä pumppauskalustoa, joten se voidaan jättää kohteeseen, ja autokalusto voi siirtyä seuraavaan tehtävään.
Varavesisäiliö koostuu kontin sisälle rakennetusta eristetystä vesisäiliöstä sekä lämpimästä ja valaistusta teknisestä laitetilasta, jossa pumput, sähkökeskus ja venttiilit sijaitsevat. Tekninen laitetila sijaitsee kontin etuosassa ja sinne käynti on kontin sivulta. Vesisäiliön täyttö- ja tyhjennysyhteet sijaitsevat käytännöllisesti kontin takaosassa. Huoltotöitä varten kontti on varustettu miesluukulla sekä desinfiointi- ja näytteenottoyhteellä. Sähkösyöttö toimii voimavirtapistokkeella ja on liitettävissä verkkovirtaan tai tarvittaessa aggregaattiin.
Varavesisäiliön tekniset ominaisuudet:
- vaihtolavarunko vaijerilaitteella
- vesisäiliön tilavuus; 10 m3
- vesisäiliön materiaali; Rst
- vesitilassa ajovakautta parantavat välilaipiot
- paineenkorotuspumppu (10 m3/ h / 80 m)
- taajuusmuuttaja (Vacon 100)
- sähkökeskus
- sähkön syöttö voimavirtapistokkeella
- varavoimasyöttö
- massa: n. 15 tn täydessä kuormassa
Varavesisäiliön koko ja varustelu voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeen mukaisesti. Pumpun tyyppi valitaan käyttökohteen mukaisesti – perusvarusteluna oleva pumppu riittää jopa 20 kerroksisen kerrostalon vedensaannin turvaamiseen.
Kuva 1. Tekninen laitetila on lämmin ja valaistu
Kuva 2. Vesisäiliö ja sen venttiilit ovat kontin takaosassa
Vesihuoltoyhtiöt kantavat vastuunsa
Ensimmäinen varavesisäiliö toimitettiin Äänekoskelle Äänekosken Energia Oy:lle. Äänekosken vesikriisi vuodelta 2016 on vielä tuoreessa muistissa. Tuolloin jätevettä päätyi talousveden joukkoon vääränlaisen ilmastuskaivon kautta ja useita henkilöitä sairastui erilaisista virus-, bakteeri ja alkueläintartunnoista johtuviin vatsaoireisiin. Kriittinen tilanne hoidettiin tuolloin mallikkaasti ja vesikatastrofi saatiin estettyä nopeiden toimien avulla.
”Vesihuoltoyhtiöt kantavat vastuunsa ja varautuvat erilaisiin häiriötilanteisiin”, kertoo Provetek Oy:n toimitusjohtaja Tero Mäki. ”Yhtenä ratkaisuna toimii Provetek Oy:n varavesikontti, jonka avulla voidaan tuoda puhdasta vettä asukkaiden käyttöön vesihuollon kriisitilanteissa.”
”Varavesisäiliö soveltuu kriisitilanteiden lisäksi myös turvaamaan vedensaantia esim. erilaisissa yleisötilaisuuksissa, alueilla, joissa ei toistaiseksi ole riittävästi talousvettä saatavilla tai jopa teollisuuskohteisiin”, Mäki jatkaa
Kuva 3. Varavesisäiliö on helposti siirrettävissä kohteeseen.
Provetek Oy on osa Pro-Group yritysryhmittymä. Pro-Group yritysryhmä on ympäristö-, yhdyskunta- ja prosessiteollisuuden vahva laite-, laitos- ja urakointitoimittaja. Pro-Group ryhmittymää yhdistää sama pääomistajapohja ja vuosien saatossa yhteen hitsautunut toimintamalli. Pro-Group yrityksiä ovat Prosessi- ja vesitekniikka Provetek Oy, EcoProtech Oy, Flowpro Management Oy sekä BioCone Oy.
www.pro-group.fi